Prírodné tipy na zafarbenie veľkonočných vajíčok

707c4092d6b91b73d9ea575746d26d19

Budeme vytvárať nádherne zafarbené vajíčka. Všetky ingrediencie na recepty sú ľahko dostupné a nájdete ich aj u vás doma. Nechajte vajíčka v chladničke namočené vo farbe cez noc pre čo najlepší efekt zafarbenia. Pre pridanie vzoru použite rôzne kvetinky a lístky, ktoré pripevníte na vajíčko napr. obtiahnutou silónkovou pančuchou.

Eggs-ready

 

Ako dosiahnete rôzne farby?

Modro-Šedá

Zmixujte za hrnček (cca 3dl) zmrazených čučoriedok s pohárom vody. Nechajte otepliť na izbovú teplotu. Odoberte prebytočné čučoriedky.

Modrá

Odrežte ¼ hlavy červenej kapusty a pokrájajte na kusy. Pridajte 4 poháre vriacej vody. Zamiešajte s 2 lyžicami octu. Ochaďte na izbovú teplotu a odstráňte kapustu s dierovanou naberačkou.

Jadeitová Zelená

Ošúpte 6 červených cibúľ a pomaly povarte v 2 pohároch vody 15 minút. Preceďte cez sitko a pridajte 3 lyžice octu.

Slabo Zelená so žltým nádychom

Ošúpte 6 žltých jabĺk. Pomalým varom varte 20 minút v 1 až 1 a pol pohári vody. Pridajte 2 lyžice octu. Ďalej si pripravte 120 gramov vrchných kúskov fenikla – zelená časť. Tie pomalým varom v 1 alebo 1 a pol pohároch vody povarte 20 minút a sceďte. Pridajte 2 lyžice octu. Zmiešajte podľa potreby.

Oranžová

Ošúpte 6 žltých cibúľ a pomaly povarte v 2 hrnčekoch vody 15 minút. Preceďte cez sitko a pridajte 3 lyžice octu.

Oranžovo-Červená (svetlý odtieň)

Rozmiešajte 2 lyžice papriky do pohára vriacej vody, pridajte 2 lyžice octu.

Žltá

Sýto žltá:

120 gramov nasekanej mrkvovej vňate pomaly varíme 15 minút v 1 až 1 a pol pohári vody. Scedíme a pridáme 2 lyžice octu.

Horčicová žltá:

Rozmiešame 2 lyžice kurkumy v pohári vriacej vody, pridáme 2 lyžice bieleho octu.

Rôzne odtiene:

Močte 4 vrecká harmančeka alebo zeleného čaju v pohári vriacej vody 5 minút.

Bledo-žltá:

Nasekajte 120 gramov zlatobyľu a pomaly varte v 2 pohároch vody 20 minút. Sceďte a pridajte 2 lyžice octu.

Slabo-žltá:

Na slabom ohni pomaly varte  20 minút vodu z 1 pohára spolu so šupkami zo 6 pomarančov. Sceďte, pridajte 2 lyžice octu.

Zlato-hnedá:

Pomaly 15 minút povarte 2 lyžice kôprových semiačok v poháry vody. Sceďte, pridajte 2 lyžice octu.

Hnedá:

Zmiešajte 1 lyžicu octu s pohárom silnej kávy.

Ružová

Bledo-ružová:

Variant 1: Nasekajte 120 gramov kvetov amarantu a pomaly varte v dvoch pohároch vody, sceďte a pridajte 2 lyžice octu.

Variant 2: Na miernom ohni 20 minút varte šupky zo 6 avokád v 1 alebo v 1 a pol  pohári vody, sceďte a pridajte 2 lyžice octu.

Variant 3: Zmiešajte vodu zo zavarenej cvikle s lyžicou octu.

Tmavo-ružová:

Nasekajte 1 stredne veľkú cviklu na kusy a pridajte 4 poháre vriacej vody. Zmiešajte s 2 lyžicami octu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, vyberte zvyšné kúsky cvikle.

Levanduľová:

Zmiešajte pohár džúsu z červeného hrozna s lyžicou octu.

Ešte viac tipov nájdete na našej nástenke pinterestu.